Kristofers tankar om Backdrop

I samband med att planerna för Drupal 8 kungjordes och påbörjades, skedde en splittring i Drupalcommunityt. Anledningen var att Drupal nu stod inför sin största förändring någonsin, och att dessa förändringar inte gillades av alla. Drupal har alltid valt att göra varje ny huvudversion inkompatibel med tidigare versioner för att slippa ha bagage hängande som hindrar det från att hålla sig i den tekniska framkanten. Webben är som bekant ett område i snabb utveckling och det är mycket svårt, om ens möjligt, att förutse vilka nya tekniker som uppstår. 

Det som gör att Drupal 8 är så banbrytande är att det byter ut en stor del av sin kod i kärnan mot det populära frameworket Symfony 2. Det gör att tillvägagångssättet för att bygga nya moduler osv blir väldigt annorlunda jämfört med tidigare. Det gamla procedurella API:t byts ut mot ett modernt, objektorienterat sådant som både är flexibelt, stabilt och snabbt. Min uppfattning efter att ha läst om detaljerna i den nya kärnan är att Drupal 8 kommer att ha den överlägset bästa kärnan av alla open source-CMS som finns på marknaden, vilket i sin tur skapar så bra förutsättningar som möjligt för att vi utvecklare ska kunna tillgodose kundernas önskemål. Jag misstänker visserligen att Drupal 7 redan innehar den titeln, men Drupal 8 tar det verkligen både ett och två steg längre.

Men som sagt så gillades detta inte av alla. Många tyckte att det verkade hemskt krångligt det här med Symfony och att det var bättre förr när Drupalkärnan inte var så stor och komplex. Dessutom ansågs det att Drupal 8 riktade sig till större webbyråer med professionella utvecklare snarare än till mindre byråer och enmansföretag, varav de senare utgör en väsentlig del av communityt. Därför gick ett gäng Drupalutvecklare ihop och skapade en fork som de kallar för Backdrop, vilken ska utgå från Drupal 7-kärnan men göra om den så att den blir mindre och enklare att utveckla för. I stället för att de utvecklare som känner sig utestängda av Drupal 8 ska byta till något annat system så har de i och med Backdrop en möjlighet att stanna kvar i Drupalvärlden, är tanken.

Som jag ser det är det här är en utmärkt utveckling. Det innebär i princip att alla dåliga utvecklare byter till Backdrop medan de duktiga stannar kvar och lär sig Drupal 8. Dessutom har vi en god chans att attrahera duktiga utvecklare från andra håll tack vare att Drupal 8 i högre grad använder principer från modern webbprogrammering. Fram tills nu har inlärningskurvan för Drupal varit ökänd eftersom det har haft ett så egensinnigt API, vilket gjorde att oavsett om du var nybörjare eller en erfaren programmerare så tog det lång tid att lära dig det du behövde för att kunna börja utveckla effektivt för Drupal. Det som sker nu gör att inlärningskurvan för nybörjare består, men för de erfarna blir det mycket lättare att komma igång jämfört med tidigare. Med tanke på hur många contribmoduler för Drupal 7 det finns som är skräp, är jag väldigt positiv till att få in bättre utvecklare i communityt. Det borde göra att inte bara kärnan utan även contribmodulerna får högre kvalitet.