Kristofers Drupalkurs del 1: Installera Drupal

1. Ladda hem Drupal och EasyPHP.

Vi börjar med att ladda ner den senaste versionen av EasyPHP och Drupal v6.22. EasyPHP hittar du på deras hemsida http://www.easyphp.org/ och Drupal hittar du på deras hemsida http://drupal.org/ .

2. Installera EasyPHP.

Kör setupfilen som du laddade ner från EasyPHP’s hemsida. Välj det språk du vill använda och klicka på OK. Klicka Next för att starta setupen. Läs igenom användaravtalet och bocka i ”I Accept the agreement”.Härnäst trycker vi på Next igen och sen så väljer vi i vilken mapp programmet ska ligga och sedan trycker vi på Next igen. Tryck på Install och vänta på att programmet ska installeras.

3. Packa up drupal zip filen.

Nu när EasyPHP är installerat så ska vi först kopiera zipfilen vi laddade ner från drupals hemsida (v6.22) och föra över den till EasyPHP’s www folder (EasyPHP/www). Efter att vi har gjort det så extraherar vi zipfilen och går till nästa steg i Storledens Drupalkurs.

4. Gör en backup och fixa settings filen.

Byt namn på zipfilen till ”drupal backup” och gå sedan in i drupalmappen vi extraherade. (EasyPHP/www/drupal-6.22) gå sedan till sites/default, där finns det en settings-fil vi ska döpa om och göra en backupkopia på. Kopiera ”default.settings.php” och döp om kopian till ”settings.php”. Byt sedan namnet på ordinarie ”default.settings.php” till ”backup.php”

5. Skapa en databas

Starta EasyPHP, tryck sedan in CTRL + A eller tryck på den lilla EasyPHP loggan i programmet, och välj administration. Tryck sedan på den stora gröna knappen ”Manageyourdatabases”. När sidan laddat finns det en meny i den högra kolumnen på sidan, klicka på fliken som heter ”Databaserna”. Döp databasen till ”drupal” och låt den högra dropdownen stå som den är. Tryck på Skapa.

6. Installera drupal

Gå tillbaka till EasyPHP’s administrerings-sida och klicka på drupal-6.22 under Root, under Local Web.Klicka på ”install drupal in english”. På nästa steg så skriv in databasnamnet du angav (drupal), skriv in användarnamnet(root) och låt lösenordet stå blankt. Klicka i advanced options och välj ett prefix t.ex. ”drupal_”som lägger till ”drupal_” framför varje table i drupal-databasen.

7. Ställ in sidan

Välj sidnamn, inlogg till sidan, vilken email som ska skicka iväg registreringsemail, tidszon och om du ska söka efter uppdateringa automatiskt. Glöm inte att sätta på cleanurls (Bocka i Enabled där det står cleanurls på sidan).

Ev. Problem

I vissa fall så utför EasyPHP php’n för långsamt och man får etterror-medelande om att utföringstiden överskreds. Gå in i EasyPHP/conf_files/php.ini och ställ in ”max_execution_time = 30” till ”max_execution_time = 150” eller mer. Tiden anges i sekunder) Håll utkik efter fler guider från webbyrå Storleden, och subscriba till vår YouTubekanal, Twitterfeed och Facebook fanpage.

www.facebook.com/storleden

www.twitter.com/storleden

www.youtube.com/user/storleden